V na videz odmaknjeni vasici boste deležni miru in sožitja z neokrnjeno kraško pokrajino. Morda boste v miru prebrali zanimivo knjigo, se sprehajali po bližnjih urejenih poteh prek kraških gmajn, v deželi pršuta in terana doživeli kulinarični užitek … ali pa si boste zaželeli nakupov v trgovskih centrih v Tržiču (Monfalcone), Trstu ...

Morda bote na kolesu spoznavali slikovitost naših vasi: srednjeveškega Štanjela, Tomaja, Dutovelj, Pliskovice,… se povzpeli na Trstelj ali na Cerje, kjer si lahko ogledate mogočen spomenik braniteljem naše zahodne meje in od koder se razprostira pogled na Vipavsko dolino in Brda z Alpami v ozadju na eni strani, na drugi pa uzrete morje.

Zagotovo boste navdušeni nad Devinskim gradom, zgrajenim na pečini tik nad morjem, kjer sta ljubezen in naravne lepote očarale nemškega pesnika Rilkeja, da je prav tu ustvaril svoje svetovno znane Devinske elegije. Ni dvoma, da vas bo očaral grad Miramare, ki stoji tik ob morju, obdan s širnim eksotičnim parkom, v neposredni bližini Trsta, zgrajen kot ljubezensko gnezdece Maksimiljana Habsburškega in njegove Šarlote Belgijske.

Le 30 km stran pa se lahko sprehodite po obmorskem letovišču Gradež, se z barčico popeljete do cerkvice na Barbani, si ogledate zgodovinsko pomembni Oglej, Gonars …

Kaj pa podzemni svet? Svetovno znana Postonjska jama, Škocjanske jame, jama Gigante… Oglejte si kobilarno v Lipici … Prav tako smo tudi dobro izhodišče za izlet v Benetke (Venezia).

Vas zanima zgodovina I. svetovne vojne? Prav čez našo vas je potekala frontna črta. Na vsakem koraku uzrete strelske jarke, kaverne,… lahko pa obiščete mogočen spomenik in muzej v Sredipolju (Redipuglia) v Italiji (15 km) v spomin in opomin (tu je kostnica več kot 100.000 vojakov 3. armade, padlih med I. svetovno vojno na Soški fronti), nedaleč je slovenska vas Doberdob in vrh S. Michael – slovenskih fantov grob.

Bi se ob večerih radi zabavali? Obiščite kako dobro gostilno, kmečki turizem ali “osmico”. Peljite se do Nove Gorice in se zabavajte v igralniško zabaviščnih centrih Hit-a, v Perli in Parku.

V mesecih od junija do septembra pa se lahko predajate soncu in morju na bližnjih plažah od Tržiča (Monfalcone), Devina in Sistiana ali pa kar na travniku pred hišo. 

Na vašo željo vam bomo pomagali z nasveti in organizacijo vašega časa tako, da ga boste preživeli po vašem okusu in vaših željah.

Obiščite nas !